Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

BoogjesBoogjesRAD beeldbank 552_761044, eind 19e eeuw

 

Eigenaren 1832-1663 

Blok Dolhuisstraat -Ruitenstraat

 Minuut Kadaster 1832, detail

Overzicht

Tekst

 

 

 

 

 

 

 

Dordrecht

Sinds ik in Dordrecht woon, heb ik mij verdiept in de geschiedenis van mijn huis, de wijk waarin ik woon, en de stad als geheel. Dit is de plek waar ik de resultaten van mijn studie kan melden of publiceren.

 

Mijn huis, Boogjes 189

In ieder geval vanaf 1663 tot 1873 hoorde Boogjes 189 bij het op dezelfde hoogte liggende huis op de Voorstraat (nu 412/414). De laatste eigenaar van het complex, Marie Coralie Cornelis, weduwe van Martinus Adriaan van Nievervaart, doet het hele familiebezit in 1873 van de hand. In mijn studie ga ik op zoek naar de reden van de verkoop en, wat breder, naar de logica in haar omgang met het onroerend goed dat zij bezat.

Harm van Grol, ‘Vastgoed van een weduwe’, in Oud-Dordrecht: Tijdschrift van de historische vereniging Oud-Dordrecht 37,3 (2019) 256-261.

 

Mijn wijk, kadaster sectie E

Mijn wijk, de percelen tussen de Voorstraat en de Boogjes, de Suikerstraat en de Kleine Spuistraat, kan zich niet verheugen in een geweldige belangstelling. Een goede reden, te midden van vele andere, om mij in de geschiedenis van deze wijk te verdiepen. Een eerste resultaat is een studie van de vroegste geschiedenis van de wijk.

Harm van Grol, ‘Ontrent de Vuijlpoort: het mysterie van een niet zo sexy wijk’, in Oud-Dordrecht: Tijdschrift van de historische vereniging Oud-Dordrecht 39,2 (2021) 99-107..

Ondertussen heb ik mij verdiept in de eigenaren en bewoners van deze wijk. Ik heb de eigenaren van alle woningen en bedrijfsgebouwen in de wijk geïnventariseerd uitgaande van het kadaster van 1832 terug in de tijd tot 1663. De transacties en andere data zijn opgetekend in tekstbestanden en gevisualiseerd in overzichten. Deze studie is min of meer afgerond, maar wacht nog op een eindredactie. In de komende tijd zal ik de bestanden op de website zetten. Ondertussen zijn alle huidige bestanden beschikbaar voor ieder die daarin interesse heeft (>> hwmg@xs4all.nl)

Inmiddels zijn Overzicht en Tekst van het blok Dolhuisstraat - Ruitenstraat afgewerkt en voorzien van een plattegrond van de situatie in 1832 (de minuut).