Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

De familie Vleeskens

In de jaren tachtig en negentig heeft Maria Theodora Vleeskens (1919-2017) de stamboom van de familie Vleeskens uitgezocht tot aan pak weg 1640. Dat was een grote prestatie in het pre-digitale tijdperk. We weten nu dat we afstammen van Judocus Vlesschers en Aldegundis Copermans (∞ 1667 te Diest, Vlaams Brabant).

 

Vleeskens in Vlaanderen

Het werk van – voor mij – tante Marie en de digitalisering van archieven maken het mogelijk nieuwe vragen te stellen. Zo heb ik mij afgevraagd hoe het de familie Vleeskens gegaan is toen onze voorouder Laurens naar Hulst vertrok en hen achterliet in Diest (1735). Is er wat te zeggen over Vleeskens in Vlaanderen? Het resultaat van mijn zoektocht heb ik opgeslagen in een databank die men binnen het genealogisch programma Aldfaer kan raadplegen. Daar hoort een kort overzicht bij dat antwoord geeft op de gestelde vraag (Vleeskens in Vlaanderen.pdf).

Voor hen die de databank willen raadplegen het volgende: (1) installeer het gratis programma Aldfaer (gemakkelijk!); (2) open het programma; (3) klik op bestand > open en laad het stamboombestand, dat ik je op verzoek toestuur (VleeskensVlaanderen.aldf). Je kunt nu van persoon op persoon de databank doorlopen, alle verzamelde gegevens bekijken inclusief de verwijzingen naar de bronnen.

Een genealogisch programma maakt het mogelijk persoonskaarten te maken. Daarin staan alle gegevens uit de databank die betrekking hebben op een bepaalde persoon. Ik heb de digitale persoonskaarten van Vleeskens in Vlaanderen met het oog op de leesbaarheid bewerkt tot tekstbestanden. Het zijn er te veel om hier op de site te zetten, dus ik houd het bij een overzicht van de beschikbare persoonskaarten (Overzicht persoonskaarten.pdf) en twee voorbeelden. Mocht je geïnteresseerd zijn in andere persoonskaarten, dan stuur ik ze je op verzoek toe.

 

Vleeskens in Holland

Natuurlijk ben ik inmiddels bezig met een tweede vraag: Hoe verging het Laurens en zijn nageslacht, kortom ‘onze’ stamboom? Het opzoeken van de akten en het invoeren van de data is nogal wat werk, dus dit is werk in uitvoering. Het tussentijds resultaat is natuurlijk al wel beschikbaar op verzoek. Een overzicht van de inmiddels 'ingevoerde personen' laat je zien waar ik ben met het werk.

 

Verhalen van Vleeskens

Deze eerste twee vragen zijn strikt genealogisch: stambomen met plaatsnamen en jaartallen. Dat zijn de botten, maar nu het vlees! Een derde vraag dus: Hoe zag het leven van onze voorouders eruit? Een brede vraag die ik zeker niet in het algemeen wil beantwoorden. Daar zijn boeken voor. Ik stel me de vraag wat de gegevens die we in de akten opduikelen, te vertellen hebben. Die data zijn mijn uitgangspunt. Het is een lopend project met wat covid-19-haperingen. Je vindt hier een lijst met verhalen, stuk voor stuk te downloaden. Erg leuk om te schrijven en, wie weet, ook om te lezen.